JU20086-0619
Commercieel
Restauratie

Kasteel Hanet Gent

Bouwheer / opdrachtgever

AZ Maria Middelares

Architect

Archipl Architecten

Ingenieur stabiliteit

AV Engineering

Rol van Juri

Totaal renovatie

Locatie

Buitenring Sint-Denijs, Gent

Over het project

Kasteel Hanet is altijd al een onmiskenbare baken geweest op de site van AZ Maria Middelares. Deze was na de afbraak van het oude aanpalende ziekenhuis toe aan een grondige renovatie, vooral dan de zwaargehavende achterkant. Een realisatie met meerdere uitdagingen, geen standaard opdracht: echt is voor Juri.

De voormalige woning van textielbaron Hanus werd opgetrokken in 1913 en het oorspronkelijke interieur ontworpen door de Brusselse art-nouveau-architect Georges Hobé.
Er werd voor gekozen om het pand nieuw leven in te blazen door een reconstructie van het gebouw aangevuld met een modern glazen volume. Zo kreeg het gebouw 2 gezichten: de historische façade aan één kant, en uitkijkend op het nieuwe ziekenhuis en het toekomstige park de moderne gevel in glas en aluminium die weerspiegelt in de vijver.
Een combinatie van oud en nieuw met maximaal behoud en restauratie van historische elementen.
Een project dat flink wat creativiteit vereiste. Het eindresultaat is dan ook een toonbeeld van kennis en kunde.

Kasteel Hanet is nu een multifunctioneel gebouw welk ruimte biedt aan: restaurant Sensum op het gelijkvloers met zicht op de open keuken in het nieuwe gedeelte, ontmoetingsruimtes, vergaderzalen, werkplekken en zelf een nieuwe aula. De uitbreiding huisvest de lounge van Sensum en een onafhankelijke apotheek.

 

/